Probiotika for en sunnere tarmhelse

Hvordan står det egentlig til med tarmen og fordøyelsen din? Er du en av dem som hele tiden går med en oppblåst mage som er vond, rumler og gir fra seg ufine lyder og lukter? Da kan det tenkes at du trenger å styrke tarmfloraen din, som hjelper deg å bryte ned avanserte karbohydrater. I tykktarmen har vi en utrolig mengde med bakterier som hjelper oss med å bryte ned og delvis nyttiggjøre oss ufordøyelig fiber. Disse bakteriene digger mat som kål, løk og mange rotfrukter. Dette er mat som kalles prebiotika. Om du har en godt fungerende bakterieflora vil du ikke få like mye gasser i magen når du spiser disse matvarene. Bakteriene kalles gjerne for probiotika, og vi kjenner dem best som melkesyrebakterier. Det finnes et utall av ulike melkesyrebakteriefamilier/stammer og jeg skal ikke gå inn på dem nå.

Magevondt

Har du alltid vondt i magen?

Probiotika - en del av livsstilsendring

Om du tenker at du skal endre livsstilen din, kan probiotika være en god venn for å gi deg en mye mer velfungerende tarmhelse. Mange som sliter med forstoppelse eller diare, vil ha god effekt av probiotika. Ulike probiotika gir ulike tarmbakterier, som vil hjelpe med nedbrytningen av ufordøyd mat i tykktarmen. Det er også å anbefale etter en penicillinkur for å gjenopprette bakteriafloraen. Les gjerne denne artikkelen fra forskning.no

http://forskning.no/bakterier-immunforsvaret-sykdommer/2011/11/forgiftet-innenfra

Hvordan kan du så få en god tarmflora?

Du kan gjøre det på mange måter. For det første må tarmen få mat som gjør at bakteriene i tykktarmen for noe å spise. Men i begynnelsen når du spiser f eks kål og tarmbakteriene dine ikke er vant til å bli utfordret, så kan det tenkes at de er litt sløve. Kroppen tilpasser seg det ditt levesett og bruker ikke energi på å produsere masse bakterier om disse ikke trengs. Derfor får du gjerne oppblåst mage og gasser. Da vil det være lurt å tilføre tarmen probiotika via for eksempel å spise naturell yogurt eller fermenterte grønnsaker eller drikke. I dag vil jeg vise hvordan jeg lager min fermenterte drikke som hele familien nyter. Denne drikken heter Kombucha og er laget på sort te og sukker, samt en Kombucha Scoby ("symbiotic 'colony' of bacteria and yeast"). Selve kombucha scobyen har jeg skaffet meg fra en annen som lager kombucha. Det fine er at scobyen lager en ny baby for hver gang jeg gir den næring, slik at jeg kan ha flere beholdere med brygg, og jeg kan gi videre til de som har lyst til å lage egen helsedrikk.

Først koker jeg litt vann i en stor kjele, så har jeg i et tefilter med løs, sort te og rooibushte pluss sukker og lar det stå i ca 15 minutter for å trekke. Deretter fyller jeg på med kaldt vann til jeg har ønsket mengde. Siden jeg har gjort dette lenge, så har jeg ferdig brygg på benken som jeg tapper hver 15. dag. Fremgangsmåten første gang er å lage te med sukker, la væsken kjøle seg ned til romtemperatur og ha i scobyen på en glassbeholder.

Forholdene er ca 5 g sort te og 5 ss hvitt sukker til 1,5 liter vann. 

Jeg pleier å lage mer te siden jeg har flere beholdere med ferdig brygg. Når teen og scobyen har stått i 15 dager i romtemperatur på rundt 22 grader er den omdannet fra te til en væske med probiotiske egenskaper. Om den står lenger vil den etterhvert smake mer og mer som eddik, og egner seg ikke like godt som drikke. Men jeg har mange ganger latt den stå inntil tre uker om vinteren, da det kan bli litt kjøligere hos meg da og den er litt tregere. 

Sort te med sukker

Dette er et ferdig fermentert kombuchabrygg som har stått i 15 dager

Hver 15. dag er kombuchaen på sitt beste og klar for å fylles på flasker og 2. gangs fermentere. Da har jeg i bær og ingefær for smak.

Tid for å tappe det ferdige brygget på flasker. Jeg pleier å spare på glassflasker med kork som jeg har kjøpt med annet innhold.

Deilig kombucha som nå skal få stå på benken med tett kork i opptil en uke. Da blir det bobler i den og med bær og ingefær, så smaker den som frisk brus. Her har jeg hatt i blåbær og tyttebær, men du kan bruke andre bær også.

Her ser du et scobyhotel. Det er kombucha scoby babyer som jeg setter i kjøleskapet og oppbevarer til jeg enten trenger ny scoby eller noen vil ha en av meg.

Klargjort til å bli gitt bort i gave. De fleste i min famiie sørger for sin gode tarmflora blant annet ved å drikke kombucha.

Jeg drikker litt kombucha etter eller til hvert måltid. Til å begynne med bør du drikke bare små mengder om gangen, ca ett eggeglass, siden dette er kraftige saker og effekten er ganske umiddelbar. Den påvirker magen og du kan oppleve å måtte hyppigere på toalettet. Jeg merker at jeg har det bedre når jeg drikker kombucha jevnlig, siden magen håndterer maten mye bedre. Men husk å fore disse gode bakteriene med prebiotika for å gi dem mat de liker og lever av og som gjør dem motstandsdyktige. Og husk at de er en del av deg, så vær snill med deg 🙂

Har du lyst til å begynne å brygge kombucha?

Kjør på, det er kjempelett 🙂 Jeg har en del ekstra kombuchaer​, og det du trenger å gjøre er å ta kontakt med meg, betale for frakt og administrasjon, så sender jeg til deg. Du trenger også en glassbeholder med minimum 1,5 ltr volum, sort te og hvitt sukker, og er du lur, så sparer du på glassflasker med tett kork for å oppbevare kombuchaen etterpå. Den holder seg veldig lenge i kjøleskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv