I fjor ble jeg medlem i Dysterjordet andelslandbruk i Ås. Det var lurt! Gjennom hele sommersesongen var andelshaverne med på å så, luke, høste og møtes til sosiale treff på jordet. På slutten av sesongen fikk vi invitasjon til høsttakkefest, med 3-retters økologisk og vegetarisk middag, tilberedet av vår egen gartner Håkon Mella, som også er kokk. Jeg kjente meg rik etter første sesong.
Det er noe helt eget ved å være ute med spade og slagstøvler og grave i jorda. Nærværet til det jeg holder på med blir stort. Det er terapi å gå å stelle i fred og ro og å snakke litt med andre om det som skjer på jordet. Og etterhvert som det begynte å vokse ulike grønnsaker på jordet, kjente jeg at det er hverdagslykke å holde på med jordbruk på denne måten. Da det var tid for høsting, var jeg veldig stolt da jeg kom hjem med full kurv med salater, urter og grønnsaker. Det å ha høstet og spist en rød gulrot ga stor lykkefølelse. Smaken på fangsten var fantastisk og enormt mye bedre enn vanlig kjøpegrønnsaker. Alt ble dyrket på naturlig vis uten sprøytemidler, noe som er viktig for meg, da jeg gjerne vil ha kontroll på det jeg spiser. Det sies at økologisk dyrkede grønnsaker ikke er sunnere enn tradisjonelt dyrkede grønnsaker, men det sliter jeg skikkelig med å tro på. Når smaken kan bli så annerledes, så må jo også næringsinnholdet være annerledes, tenker jeg.
Journalist Kathrine Humberset og fotograf Robert Eik kom på besøk på jordet her tidlig i våres, sammen med daglig leder av Dysterjordet andelslag, Kjersti Helgeland, min sønn og meg. Det ble det artikkel i vg.no av.
Lise Lemberg og sønnen Jonas (10) går over jordet de selv er med på å dyrke. Det er fremdeles tidlig vår, men hvitløken titter allerede opp av åkeren og gir forhåpninger om gode avlinger utover året. Familien Lemberg har vært andelshavere ved Dysterjordet andelslandbruk i Ås i Akershus siden oppstarten i fjor.
http://www.vg.no/annonsorinnhold/familieliv/rema1000/348-selvdyrket-er-veldyrket
Jeg er opptatt av mat og ernæring, noe som er viktig i min jobb. Som andelslandbruker lærer jeg også hvordan man kan dyrke flott, næringsrik mat på naturlig vis. Det har blitt veldig populært med andelslandbruk i Norge, noe som tyder på at folk er lei av plastemballert mat i butikk med svært lite smak, samtidig som mange er opptatt av miljø, jordvern og det å komme nærmere naturen. Jeg håper at dette er en trend som vil fortsette å vokse.
Nå gleder vi oss til ny sesong, som startet allerede nå i helgen 🙂 Utfordringen var å få opp en veksttunnel uten bruksanvisning. Vi kom godt i gang. Snart kan vi dyrke under plast også. Se bildene hvordan første vårtreff på jordet ble.
Vi har noen ledige andeler, så om dette er noe du kunne tenke deg, ta kontakt med oss!
Vil du ha kontakt med meg, så ring til 97742119 eller send mail til lise@liselemberg.no
Kult, Lise og Jonas 🙂
Ja, det er morsomt når media vil vite hva som skjer på jordene i rurale strøk rundt Oslo 🙂