Siden 17. mai er en travel dag med mye innhold, så har vi servert reker på vanlig norsk vis til middag når alle samles i vårt hjem på ettermiddagen. Det har fungert fint, er enkelt og alltid vellykket. I år bestemte jeg meg for at vi skulle ha noen flere smaker som tilbehør og en variasjon av kaker enn tidligere år.
Så menyen ble som følger:
Grønlandsreker
Skvallerkålpesto
Aioli
Salat
Foccacia
Hvitvin og mineralvann
Dessert
Pavlovakake og Cottage Cheese cake og kaffe
Rekene ser jo ut som de pleier og ble ikke behandlet noe videre utover å tines og legges i boller
Pestoen derimot har jeg laget min egen vri på. Jeg plukket skvallerkål fra hagen, tok bort de lange stilkene og benyttet bladene. I stedet for pinjekjerner brukte jeg valnøtter som ble hakket og ristet i tørr panne et par minutter på høy varme (til de fikk litt farge). Dette hadde jeg i en liten bolle sammen med olivenolje, et par fedd hvitløk, og en 1/3 parmesan (kan bruke hvilken du vil) av den typen som kommer som et vakuumpakket kakestykke. Så bruker jeg stavmikseren til alt er en fin grøt, smak til med salt om nødvendig.
Jeg synes det er morsomt å bruke alternative ingredienser til de vanlige oppskriftene, om mulig. Til 17. mai i år ble det "ugress" fra hagen, som nå går en utrygg tid i møte.
Salat fra butikk og hage
Salaten ble så fin og fargerik og det var først da jeg så bildene i ettertid at jeg så hvor fin den faktisk ble. Dette ble en crossoversalat av butikkjøpte grønnsaker og det som kunne komme fra hagen og skog.
Ingredienser:
Iceberg salat
Cherrytomater
Agurk
Paprika, grønn, gul og rød
Løvetannblader og løvetannblomster
Granskudd
Skvallerkål
Foccacia
Deilig foccacia til rekene, garnert med rosmarin, oliven, salt og soltørket tomat. Oppskriften fant jeg her
Så til kakene......
Pavlova kake med tagatesse
I år tenkte jeg at vi kan jo nyte kaker og samtidig ha god samvittighet på 17. mai også. Vanligvis pleier jeg å si at ikke reparer noe som ikke er ødelagt, men jeg klarer ikke å holde meg fra å teste ut om en god kake kan fortsette å være god med færre kalorier. Så nå tok jeg ut sukker fra oppskriften og la til halvparten av opprinnelig mengde sukker med tagatesse. Les om tagatesse/tagatose her.
Dette er veldig enkelt, ta 6 eggehviter og 1,5 dl tagatesse og visp til det blir stivt. Legg massen på bakepapir på en langpanne og bred utover til jevn høyde. Stek i 1 time på 125 grader. Merkelig nok ble min gyldenbrun, regner med at det er vanlig. Men smaken og konsistensen var himmelsk. Jeg stekte den dagen før og etterstekte noen få minutter før jeg skulle bruke den, for å få den sprø igjen. Når kald, hadde jeg usøtet kremfløte over hele kaken og dekket til med friske bær og frukter. Dette er digg!
Cottage Cheese cake med blomster fra hagen
Nydelig og mettende kake som kan spises av alle som tåler meieriprodukter. Både denne og pavlova kaken er gluten og sukkerfrie. Men har en god del egg. Til glasur brukte jeg sukrinmelis og meierismør. Se så fin den ble !