Naturlig vekt i overgangsalderen

Min vekthistorie

Jeg ønsker å fortelle deg min vekthistorie og hvordan jeg har funnet min formel for naturlig vekt i overgangsalderen. 

I en periode på rundt 8 år var jeg overvektig og jeg syntes det var vanskelig å gå ned i vekt. Som nesten 40 åring fødte jeg vårt siste barn, og jeg la på meg til 3-sifret tall i graviditeten. Jeg slet med å ta av de siste 12-13 kiloene. 5 år etter fødselen fikk jeg en skiveprolaps som var så vond at jeg knapt kunne gå. Det resulterte i mye sofa sitting og følgelig lett å bruke tiden til å spise. Heldigvis fant jeg mye glede i å strikke, så det hjalp å ha hendene aktive. Jeg fikk hjelp med ryggen via en ryggoperasjon og det var en stor lettelse. Men nå hadde jeg ca 15 kilo overvekt. Jeg famlet rundt og prøvde ulike tiltak, men klarte ikke på egenhånd. 

Bachelor i ernæring

Jeg bestemte meg for å ta en utdannelse innen ernæring fordi mine barn hadde eksem og jeg syntes det var så mange råd å få som ikke hjalp dem og som gjorde oss slitne. Det ble 3 år på baken og jeg lover deg at det å være student ikke nødvendigvis er så sunt. I hvert fall ikke for meg. Da jeg var nesten ferdig med studiene fant jeg et slankekonsept som gjorde at jeg klarte å ta meg sammen og gå ned i vekt.  Så over noen måneder gikk jeg ned ca 12 kilo. Det var en befrielse. Jeg levde nå mye sunnere. 

Siden jeg nå hadde bachelor i ernæring, og hadde erfaring med vektreduksjon var det nærliggende å tilby kurs i dette. Så det gjorde jeg fra 2013 til 2018. 

Overgangsalder, hetetokter og kort lunte

Min vekt var stabil i den perioden frem til ca sommeren 2017. Plutselig og uten forvarsel begynte vekta å stige, og innen nyttår 2018 hadde jeg lagt på meg 4-5 kilo. Nå var buksene stramme og jeg opplevde igjen å føle på hovne ledd. Men nå hadde jeg også begynt å få hetetokter, søvnløshet og svært kort lunte. Nå var overgangsalderen et faktum. Og jeg klarte ikke lenger holde min naturlige vekt.

Jeg strammet livremmen, men vekta sto stille. Måten jeg hadde levd på lenge så ikke ut til å hjelpe lenger. Hva skulle jeg gjøre? Hvordan skulle jeg kunne klare å holde naturlig vekt i overgangsalderen?

Østrogen mot overgangsplager fristet ikke

Legen foreslo østrogen, men jeg var ikke særlig lysten på det siden jeg allerede må ta hormoner mot lavt stoffskifte og fordi jeg har brukt hormonprevensjon så mange år. Jeg ønsket nå å leve på en måte som gjorde at jeg slapp tilskudd av hormoner.

Det tok litt tid, men jeg fulgte med på forskning og leste meg opp på hvilke kurer som har gitt lengst varig vektreduksjon på verdensbasis.

Bare 1 % klarer å holde ny, lav vekt over tid

Visste du at kun 1 % av alle som går ned i vekt klarer å bli i den nye lavere vekta? Det er ikke særlig optimistisk for folk. Selv de som deltok på tv-programmet ”The biggest loser” har så å si alle gått alle kiloene sine igjen. Så hva er det som er galt med slankekurene? Jeg oppfatter det slik at det som er det vanskelige er at når vi har oppnådd ønsket vekt så slutter vi med alt vi har gjort, skeier ut og lever som før. Kroppens naturlige set-point har ikke endret seg. Appetittregulerende hormoner vil jobbe for å trekke vekten opp igjen. Les denne studien om hvordan det foregår. Det er derfor viktig å leve på en slik måte at du kan komme ned i vekt og klare å leve slik for alltid.

Trendige slankekurer 

Det som jeg har lært er at vi ønsker oss en slankekur som inneholder magi. Vi strekker oss etter den siste trenden slankekuren som skal ta oss til drømmen om en smekker, slank kropp. Vi drømmer om hvordan vi ser ut og tar oss ut når vi bare kommer dit. Veien dit kan være litt vinglete for veldig mange.

Disse slankekurene inneholder mange forbud, en del alternative matprodukter, som f eks Stevia og Sukrin, ertemel, rismel og nøttemel. De aller fleste slankekurene har masse oppskrifter som du skal følge slavisk i lang tid, helst resten av livet. Oppskriftene er ofte etterlikninger av din favoritt mat og kalles soyakjøttkaker, kaker laget av jyttemel og sukrin. Alt for å bare bytte ut noen ingredienser og så opprettholde samme type liv. 

Naturlig vekt og hormoner

Ingen av dem tar hensyn til hvordan kroppen er naturlig designet til å ville spise. Det er også svært lite hjelp å få til hvorfor du spiser når det åpenbart ikke er på grunn av sult. 

Nå som jeg hadde kommet i overgangsalderen og ikke klarte å gå ned vekt, måtte jeg tilbake til hva som skjer i kroppen når vi spiser. Og det er en ting som jeg fant ut: vi har totalt overkjørt kroppens egne evne til å opprettholde naturlig lav vekt. Alle de fantastiske hormonene som prøver å gi oss signaler om sult og metthet, lagring og energiforbruk. De er slått ut av hva slags mat vi spiser, hvor mye og hvor ofte vi spiser. Når du forstår hva kroppen kan gjøre for deg, vil du kanskje bli motivert til å spille på lag med den. 

Det betyr: Færre måltider, ingen snacks mellom måltidene, mindre porsjoner. 

Det tok ikke lang tid før jeg gikk ned 7-8 kilo, og noen uker senere, ytterligere 2 kilo. Så i løpet av 4-5 måneder var jeg kvitt alle kiloene jeg hadde tatt på og enda noen flere. 

Var det lett? Nei, ikke til å begynne med. Men med god støtte fra en vektcoach klarte jeg det. 

Selvsabotasje - vanlig årsak til at folk gir opp

Det mest utfordrende var min evne til å styre selvsabotasje. Det var mine tanker og følelser som gikk gjennom den største endringen. Uten hjelp til å håndtere dette hadde jeg nok gitt opp, slik som så mange gjør.

Jevnt blodsukker og perfekte kolesterolverdier

Jeg var jo skolert til å tenke: holde jevnt blodsukker, spise hver 3. time, spise mye brødmåltider og holde meg unna fett. Jeg var ikke skolert til å håndtere følelsene mine som endte opp i å spise i stedet for å håndtere dem.

Nå spiser jeg veldig sjelden brød, mitt blodsukker og kolesterol er perfekt, vekten er jevn og jeg sover godt. Hetetoktene er på et minimum og leddene er smale og ringene sitter løst. For meg har det vært greit å holde min nye naturlige vekt, til tross for lavere østrogennivåer.

Faktisk et helt nytt liv.

Hjelper kvinner til naturlig vekt i overgangsalderen

Jeg tilbyr kvinner hjelp til sin naturlige vekt i overgangsalderen. De lærer seg å følge kroppens naturlige vektreduksjonsevne, leve enklere og med høyere livskvalitet. 

Med min bachelorgrad i ernæring fra Bjørknes Høyskole, 2 coach-utdannelser; Erickson Coaching Nordic og sertifisert life- og weight coach fra The Life Coach School i USA, er jeg godt kvalifisert til å støtte deg i din vektreduksjonsreise.

Hårmineralanalyse

Jeg tilbyr også hårmineralanalyser for de som har plager som de ikke kommer til bunns i. Ofte kan mineral- og vitaminubalanser skape luft i magen, høy vekt, hodepiner, slitenhet osv., men legene vet ofte ikke hva de skal gjøre med det. Jeg har selv hatt enorm hjelp av å gå på kostanbefalingene som analysen gir og kosttilskudd for raskere balansering av kroppen. 

Vil du være en av de 1% som klarer å holde vekta?

Er du nysgjerrig på hvordan du kan komme deg ned i vekt, beholde naturlige vekt og kjenne på mer overskudd og mildere overgangs-plager, så ta kontakt, jeg kan hjelpe deg. 

Bestill din gratis samtale nå, trykk på knappen og vi får oss en prat om dine utfordringer.

Les min artikkel om appetittregulering

Les også interessant studie som viser effekt av kognitiv adferdsterapi etter slanking.

Handlekurv