Når det som var gøy bare ble slitsomt

Når det som var gøye bare har blitt slitsomt

Hva identifiserer du deg som?

Det å ha mye å gjøre er for mange viktig. Det kan være en del av identiteten din. Hvis du trives med å være aktiv og delta i styre og stell, er sannsynligheten stor for at du er en person som andre regner med. Du kanskje kjenner deg igjen i å være et ja-menneske. Hvis du kjenner på deg selv at du har god oversikt og kontroll over hvordan du disponerer tiden din, så kan du slutte å lese her.

Denne artikkelen skal handle om deg som ikke lenger kjenner at det er lystbetont å stille opp på alle verv, overtid, kakebakinger, kjøring med barn både ukedager og helger, deg som ikke lenger bestemmer over tiden din, deg som kommer i siste rekke selv og så mye at det nå har begynt å gå utover egen helse.

Denne artikkelen er til deg som kjenner at det som før var gøy har blitt slitsomt.

Har din måte å leve på begynt å få negative effekter på kroppen din? Har vekten krøpet oppover, til tross for at du knapt spiser? Er du like trøtt når du våkner som når du legger deg? Kjenner du at du nesten ikke får puste når du sier ja til være primus motor på nok et arrangement? Har du prøvd å slanke deg, men ingenting virker? At det å legge seg tidlig ikke gir bedre hvile?

Kroppen din prøver desperat å fortelle deg noe!

Visste du at når du hele tiden er aktiv vil binyrene dine produsere et stort antall hormoner for deg? De som kalles stresshormon. På fagspråk kjenner vi dem som adrenalin og kortisol. Det er viktig å produsere disse hormonene når du har mye å gjøre. De hjelper deg til å bli fokusert, rask og effektiv.

Selv når du er kommet dit at du ikke lenger bare er aktiv, men kanskje stressa, fortsetter binyrene å produsere stresshormoner for deg. For kroppen er snill sånn, den vil stå på for deg, så du får gjort det du ønsker, så lenge den kan. Samtidig som du har masse adrenalin i omløp, vil du trenge å bruke mye transmitterstoffer også. Eller elektrolytter, som de også kalles. De brukes blant annet til å sende nervesignaler, slik at blodet pumper, hjertet slår, og frigjør sukker til energibruk, tenke klart osv. Elektrolyttbalansen er strengt regulert i nyrene. Det er utskilling og reopptak av ulike salter, og du trenger ikke tenke på dette i det hele tatt.

 Fra ja til nei

Vondter i kroppen, men legen finner ingen feil

Så kan det tenkes at det over tid ikke lenger er så stas å si ja til alt mulig. Det har blitt blytungt å hele tiden holde på med noe og du disponerer ikke tiden din til det du har lyst til. Nemlig å nyte litt. Før var det gøy å være med på alt. Du kjente deg nyttig og du mestret mye. Det ga deg påfyll. Nå er det et slit. Kroppen skriker etter hjelp, du rekker ikke å spise riktig, du legger deg sent og når du står opp er du like trøtt som da du la deg. Leddene er hovne og ømme. Du går nesten ikke på do lenger og magen er vond. Legen kan ikke finne noe galt og sier at du må slappe av mer. Saken er at du vet ikke hvordan.

Fight or flight!

Kjenner du deg igjen i dette, kan det tenkes at kroppen ikke klarer å være så aktiv hele tiden lenger. Når du stresser så er du i det vi kaller ”fight or flight” modus. Det viktige når man er i fare er å være i stand til å kjempe eller løpe fort. Da er det ikke viktig å ta seg av fordøyelse, søvn og ha ro. Hvis denne ”fight og flight” tilstanden pågår over lang tid, får du ikke trigget de hormonene som gir god fordøyelse, som styrer nattesøvnen din, og som lar deg slappe av når du ønsker. Du kan ha fått et høyt stressnivå og kan ikke styre det selv lenger. Da er kroppen i en slags alarmberedskap hele tiden, noe som gir ubehag og uro. Kanskje ikke nok til å bli syk, men du nærmer deg. Fortsetter dette sånn kan du møte den berømte veggen.

Hvordan snur du?

Jeg har vært der du er! Og jeg har funnet en vei ut og tilbake til egen kontroll. Det er mulig å få tilbake livet ditt, sove godt og våkne uthvilt og ha ro og oversikt i livet ditt. Lære deg å si nei til det du ikke vil! Spise mat som fyller opp energilagrene og gjør deg godt og samtidig gå ned i vekt!

Det handler om å se hele deg! Å igjen balansere hormonene samtidig som du kan bryte mønstre som holder deg fast. Min tilnærming til dette er via analyse av mineral-statusen, matintoleransetester, ved å se på hva slags kost du trenger å spise og samtaler der vi har 100 % fokus på det du trenger å få orden på.

Send en e-post til lise@liselemberg.no Jeg tar kontakt med deg innen 24 timer.

For det er fullt mulig å igjen kjenne at ting er gøy.

Handlekurv