Mineralubalanser
Kroppen vår er en fantastisk organisme og jeg håper du steller godt med den og elsker hver del som til sammen utgjør hele deg. Gjør du det vil kroppen takke deg med å holde seg frisk.
For en tid tilbake så jeg et program med Brian Cox, en professor i fysikk som jobber på University of Manchester, og som er programleder i BBC. Hans program kan jeg varmt anbefale da de er meget interessante. I et av hans program vist på NRK2 i mai i år, sa han noe interessant:
Vi er ikke levende materiale. Vi er bygget opp av mineraler som ble dannet fra millioner av år tilbake.
Det forteller meg at uten alle disse livsnødvendige mineralene, intet liv.
Ubalanser i en frisk kropp
Da kan man forstå at det i blant bli ubalanser i en frisk kropp. Hvis du ikke får i deg tilstrekkelig med mineraler kan du kjenne på ulike ubehag. Du trenger slett ikke være syk eller spesielt plaget av noe. Disse ubalansene kan gi symptomer som for eksempel kramper i bena og behov for å stå opp om natten for å tisse. Det er jo ikke noe vi normalt går til legen for å få fikset. Vi tenker jo stort sett at det går sikkert over. Jeg må bare få meg noen bedre sko og unngå å drikke mye før leggetid. Kanskje hjelper det nok til at symptomene går over og kanskje gjør det ikke det. Om du fortsatt sliter med kramper og behov for å tømme blære nattestid kan det tenkes at du har en liten mineralubalanse. Det jeg snakker om er at det sendes nervesignaler til bena om å stramme musklene, selv om du er i ro og også til urinblæra om at den er full og på tide å tømmes, selv om du ikke har drukket mye.
Livsviktige elektrolytter, salter eller mineraler – kjært barn har mange navn
Elektrolytter eller salter er viktige for oss blant annet for å sende nervesignaler om for eksempel å stramme eller strekke en muskel. Elektrolyttene er ioner laget av mineraler som vi kjenner navnet på. Det kan være kalsium, magnesium, natrium, klor, kalium, sink og andre. De er bestanddeler i flere hundre forskjellige prosesser i kroppen og i blant brukes de som transmitterstoffer i nerveceller og gjør at nervene kan sende signaler om at vi skal f eks bøye benet. Da aktiveres musklene og vips bøyer benet seg. Dette klarer kroppen å gjøre for deg uten at du må gjøre noe som helst. Heldigvis!
Kramper i bena.
Det jeg snakker om nå er om det skulle bli en liten ubalanse i elektrolyttene som kan føre til f eks krampe. Da kan det være at du har en ubalanse mellom kalsium ogmagnesium i vevet. Akkurat nok til at muskelen strammer seg selv om du egentlig hviler.
Mineralene i kroppen vår samarbeider tett og er både synergister og antagonister til hverandre i ulike funksjoner. Man kan si det om f eks kalsium og magnesium. De både samarbeider i en funksjon og er på motsatt side av hverandre i en annen funksjon. Kalsium er med på å stramme en muskel, og magnesium er med på å få den til å slappe av. Får du kramper kan det tenkes at du har for mange signaler som sier stramme muskelen og for lite signaler som sier slappe av.
Tisse ofte
Det er muskler og nerver rundt urinblæra også, og når blæren blir full vil det føre til at den blir strukket nok til at det blir gitt beskjed via nervesignalene om at du må tisse. Dette skjer jo også helt uten at du behøver å tenke på det. Men om du føler at du har veldig liten blære, og må tisse ofte, kan det være at du får signaler litt før den egentlig er full. Dette kan være knyttet til mineralubalanser.
Sjekk alltid med legen
Det kan være andre ting som spiller inn. Det er alltid lurt å spørre legen om hjelp om du mistenker at noe er galt, bare for å utelukke eventuelle andre sykdommer. Legen vil da ta nødvendige blodprøver og andre tester. Blodprøvene vil sannsynligvis ikke si at du har for mye kalsium. Blodet skal opprettholde noe som kalles homeostase, og det er veldig strenge regler for hva som kommer inn i blodbanen. Har du for mye eller lite av noe i blodet, så er du sannsynligvis mye sykere enn de plagene jeg har nevnt over. Årsaker til andre småplager kan ofte ikke vises i blod.
Mineralene jobber i team
Om legen ikke finner noe galt med deg er det fint. Saken er at det kan være plagsomt å være deg likevel. Det er da en hårmineralanalyse kan gi deg de svarene du trenger. Det du får vite i en slik analyse er status på kostmineralene og sporelementene i kroppen din, og da i vev. Håret er et lett tilgjengelig vev som inneholder blant annet mineraler, sporelementer og toksiner. Som nevnt jobber mineraler og vitaminer sammen på ulike prosesser og for å finne ut hva akkurat du trenger vil en slik analyse fortelle deg det. Her er det flere muligheter og det vises ikke utenpå hva akkurat du trenger. Analysen gir deg forståelse av mineralstatusen i kroppen din, eventuelle ubalanser, hvilke plager som det kan gi og hvordan rette opp ubalansen ved hjelp av kost og kosttilskudd.
Brian Cox
Om vi tenker at det Brian Cox sier, så kan vi være sikre på at er det noe vi alltid vil ha bruk for i ulik grad, så er det mineraler. Å følge et opplegg med hårmineralanalyse er en naturlig tilnærming til bedring av dine hverdagsplager. Det er fordi analysen kun gir deg anbefalinger om å ta kosttilskudd på mineraler og vitaminer som din kropp er bygget opp av. Noen ganger trenger du mer av noe og andre ganger mindre av noe, uten egentlig å være syk. Det er viktig å huske at det erstatter på ingen måte et besøk hos legen.
Hårmineralanalyse som et supplement til riktig kost
Jeg tilbyr hårmineralanalyser hos meg. Det gjør jeg fordi vi ikke alltid får de resultatene ved hjelp av endret kost som ønsket. Det er ikke lett å vite eksakt hva det er som gjør at det ikke er nok, men hårprøven gir gode svar. Jeg kan nevne en gang hvor en kunde våknet mange ganger i løpet av natten, selv om hun fulgte alle kostendringer, trente, la seg tidlig og unngikk å se på skjerm om kvelden. Søvnløsheten var krevende da hun hele tiden var trøtt, irritabel og ufokusert. Sovepiller var ikke et alternativ hun ville benytte seg av. Til slutt tok hun en hårmineralanalyse. Analysen ga henne svarene på akkurat dette med å våkne mange ganger om natten slik hun gjorde. Da hun så at det var noe å gjøre med det, ble hun lettet.
Ønsker du å få satt sammen din kost og skreddersydd kosttilskuddene dine, så ta kontakt med meg her for timebestilling.