Din primitive hjerne vil bare gjenskape fortiden

Foto: Caleb George

Din hjerne vil holde deg trygg. Den er grunnleggende skeptisk til alt nytt. Når jeg skal sette meg ned å skrive så sier den nei, gjør noe annet, er det ikke noe se på Facebook eller finnes det en klesvask som må gjøres. Hjernen min vil ikke anstrenge seg. 

Jeg gjør det likevel.

Vår hjernes første reaksjon til det meste er ”NEI”! 

Hjernen vil deg det beste, den vil holde deg utenfor fare og ha det komfortabelt. Det er bare det den var ment å gjøre, unngå smerte, søke glede og bruke minst mulig energi. Mennesket overlevde som art fordi vi er grunnleggende skeptiske. 

Så legg merke til neste gang du får en god idé og hjernen sier umiddelbart: NEI. Ikke gjør det. Det er en dårlig idé. Din hjernes oppriktige mening er at nei er den beste løsningen.

Vi vet at det er den primitive hjernen som snakker. Det er den som går på automatikk, den som ikke har en plan, men som gjentar gårsdagens tanker i dag. Faktisk så er det slik at over 95 % av våre tanker etter fuylte 30 er de samme tenkte tankene som i går! HVA??

Hvordan kan du komme av hamsterhjulet? 

Vi vet at vi ikke er begrenset til å tro på alt den primitive hjernen forteller oss.

Du kan høre NEI, aksepterer at du ikke vil, men så gjør du det likevel.

Du kan bestemme deg på forhånd hva du vil gjøre, vite at du ikke har lyst til å gjøre det du har bestemt deg for, men så gjør du det likevel.

Fordi mennesket kan planlegge. Planlegge det neste øyeblikket, det neste året og det neste ti-året. Vi har pre frontal cortex og det er den som er sjefen, hvis du har en plan da. Når du vil noe, så lag en plan, bestem deg for at du gjør det uansett hva. 

Du kommer ikke til å ha lyst til å gjøre noe nytt, men du gjør det likevel, hver gang. Til det er det nye deg. Fordi du kan.

Bruk hjernen som din største ressurs, ikke la hjernen bruke deg. 

Når du skaper deg selv på nytt fra å planlegge vil du få noe helt nytt i livet ditt.

Handlekurv