Mestringskrukka

Velkommen til dette kurset som skal ta deg fra å bli overveldet av ubehagelige følelser som undertrykkes på ulike vis, til å eie dem, føle dem og bli en mester på å stå i dine utfordringer.

I vår tid skal alt skje fort, vi skal lykkes i alle deler av livet vårt, vi søker lykke fremfor alt og unngår ofte å kjenne etter hvordan vi egentlig har det, så det er lett å få vaner som gir oss fri i øyeblikket, men som kan gi uønskede resultater over tid, som overvekt, avhengighet til alkohol, porno, shopping, gambling osv. Dette er konsentrert glede som vil gi et stort dopaminrush i belønningssenteret i hjernen vår. Denne opplevelsen vil kjennes mye viktigere enn et lite dopaminrush, som man normalt får ved å spise passe med vanlig mat, passe med alkohol, vanlig sex, vanlig handling for å dekke et behov for klær på kroppen eller handle inn mat, kjøpe et flaxlodd - kontra å sitte på nett og spille for storgevinsten. 

Vi sliter også veldig med å være i vonde eller vanskelige følelser. Det bare vil vi ikke. Derfor søker vi noe som vil ta oss vekk fra de vonde følelsene, og over i en lykke som innfrir med en gang, slik som beskrevet over. Det å ikke våge å være i følelsene skaper større problemer for oss mentalt.

I dette kurset lærer du hvordan du kan føle alle typer følelser, og det er faktisk ikke farlig. Kanskje bitte litt ubehagelig i begynnelsen, fordi det er så uvant. Men over tid kan du føle alle følelser. Det vil gjøre deg sterkere og sannsynligvis også gladere.

Du skal også få lære deg hvordan du avlærer deg det store behovet for belønning. Når jeg snakker om belønning, så mener jeg det som kjennes så viktig å gjøre ofte og i store doser. Slik jeg har nevnt over.  

Motivasjonstriaden

Vi har et medfødt system for å søke glede, unngå smerte og spare energi. Det kalles også for motivasjonstriaden. Fra vi utviklet oss til mennesker var det nødvendig for oss å bli motivert til å ville spise og formere oss. For at å jakte etter mat skulle føles motiverende utviklet vi hormonet dopamin og et belønningssenter i hjernen. Når vi spiste føltes det godt. Vi fikk en liten belønning. Dopamin er nært knyttet opp til vår sultfølelse også.  Føle sult - spise - føles godt. Dette gjaldt også når det gjaldt å formere seg. Det ga en belønning i hjernen å ha sex. Dette var så godt at vi ville repetere det for å få samme følelse igjen. Slik ble arten videreført.

Vi ville unngå smerte (eller fare) ved å beskytte oss, være sammen og bli mange i samme klan. Vi utviklet et fight og flight system som gjorde kroppen klar til å forsvare oss eller flykte. Kalles også alarmberedskap. Også her er hormoner en del av mekanismen, adrenalin, noradrenalin og kortisol. 

Vi mennesker er spesielt gode på å spare energi. Siden mat ikke var noe man kunne regne med å få like mye av hele tiden, måtte vi kunne spare energi på kroppen å ha til dårlige tider. Det var da i form av fett som ble lagret i fettvev. Og som kjent har vi i nyere tid klart å bli ekstra gode på å lagre fett. Hele veien er vi styrt av hormoner for at prosessene skal skje.

Videre i dette kurset skal vi hovedsaklig fokusere på gledes-mekanismen, dopamin og belønning, i tillegg til å være i følelser.

Modul 1 Mestringskrukka
Leksjon 1 Bevissthet om uvanene og kondisjonering av hjernen  
Leksjon 2 Bufre følelser  
Leksjon 3 Føle følelser  
Leksjon 4 Mestringskrukka og belønning  
Handlekurv