Norsk studie om kost og tykktarmskreft

Kan det være at karbohydrater gir større mulighet til å få tykktarmskreft enn det forskere til nå har trodd?

Karbohydrater og tarmkreft

Det har i lang tid vært en oppfatning blant forskere og dermed også oss andre at inntak av rødt kjøtt kan gi økt mulighet for å få tykktarmskreft. Forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har i et forsøk gitt mus ulike typer proteinrik kost for å finne ut hva som gir mest tarmkreft av de ulike proteinkildene. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Plos One.

Studie
Effekter av okse-, svin, kylling og laks på tarmkarsinogenese hos A/J Min/+ mus
Forfattere: Christina Steppeler, Marianne Sødring, Bjørg Egelandsdal, Bente Kirkhus, Marije Oostindjer, Ole Alvseike, Lars Erik Gangsei, Ellen-Margrethe Hovland, Fabrice Pierre, Jan Erik Paulsen
Published: April 20, 2017
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0176001

Overraskende funn

Funnet de gjorde var oppsiktsvekkende og ikke minst overraskende. Du kan lese hele rapporten her, og om du vil ha kortversjonen så finner du den her på forskning.no.

Alt i alt var det ikke noen markant forskjell mellom gruppene mus som fikk kjøtt fra svin, okse, kylling og laks når det gjaldt svulster i tykktarm. Alle hadde relativt lite svulster i den perioden forsøket varte. Derimot hadde kontrollgruppen, som kun fikk karbohydratrik kost en markant større andel svulster i tykktarm. Ingen hadde forutsett et slikt funn.

Norge er en brødspisende nasjon og et slikt funn vil være provoserende for alle som det vil medføre endringer av livsstil, overbevisninger og tilegnet kunnskap for. Min erfaring er at endringer i kosthold er krevende da det betyr for mange at man må ha hele familien med på det, det kan gi sosiale utfordringer og en høy grad av motivasjon er nødvendig.

Er forskning gjort på mus godt nok?

Forskning på kosthold er vanskelig å gjennomføre på mennesker, så det blir ofte da gjort på mus i stedet for. Spørsmålet er om det er godt nok. Det må nok ytterligere forskning til også her om man skal kunne se en tydelig tendens.

Kostforskning er ofte snevert og tar for seg en bare en liten del av en befolknings kostholdsvaner. Det er jo veldig lite sannsynlig at person vil spise bare rødt eller hvitt kjøtt, bare fisk eller fugl. Kontrollgruppen fikk et vegetarisk kosthold bestående av mye soya og karbohydrater. Det er ikke lett å se hva det var som gjorde at nettopp denne gruppen fikk mer svulster i tykktarm, enn de kjøtt/fisk/fugl etende musene fikk. Kanskje var det fraværet av ulike proteiner som gjorde at det ble galt.

Laks ga mindre utvikling av svulster!

Denne studien viste at musene som fikk laks hadde mindre utvikling av svulster i tynntarmen, enn de andre gruppene. Det kan vi tolke som en god grunn til å øke inntaket av fet fisk. Vi nordmenn (i hvert fall på Østlandet) spiser mindre fisk enn anbefalt.

Det vi vet allerede, det er at å spise et variert og balansert kosthold vil gi kroppen alle næringsmidlene den trenger. Det vil gi økt følt velvære, energi og normal vekt.

Pass derfor på å spise litt av alt siden vi ligger på Europatoppen i tarmkreft og vi ikke helt sikkert vet hva årsaken er.

Er rødt kjøtt friskmeldt?

Som nevnt så kan vi ikke blindt overføre alle resultater utført på mus (og med ensidig kost) over på mennesker, men det er likevel nærliggende å tro at det ikke er rødt kjøtt i et balansert kosthold som er syndere.

Siste innlegg

  • Jeg vet hvorfor du ikke går ned i vekt!

    Jeg vet hvorfor du ikke går ned i vekt!

    Etter å ha jobbet med kvinner i forhold til vektreduksjon, overgangsalder, vondter og lidelser og mental helse,…

    Les mer

  • Opinions may hurt

    Opinions may hurt

    Are you a strongly opinionated person? Are you should-ing on others? Do you have all the answers…

    Les mer

  • The truth

    The truth

    Truth vs. factsWho owns the truth? Can my truth match yours? Is truth unanimous? Are truths and…

    Les mer

Handlekurv