Hva er ditt dop?

Motivasjonstriaden

 Vi mennesker har utviklet oss til det vi er i dag ved å søke glede, unngå smerte og spare energi. 

Bare tenk over det. Disse tre motivatorene gjorde at vi klarte å overleve som art. Hver gang vi spiste fikk vi et lite dopaminrush i belønningssenteret som kjentes så godt ut at vi ville søke å gjøre det igjen. Kroppen visste at vi trengte ernæring for å overleve, så den ga oss en belønning for å gjøre det. Det samme gjaldt formering. For at vi skulle bli flere, var det nødvendig at vi hadde lyst til å ha sex med hverandre. Og belønning vanket. Så hjernen vår la seg på minnet: gjør dette mer. 

Samtidig vil vi ikke ha det ubehagelig. Klart at vi var veldig mye mer utsatt for fare i den perioden vi var under utvikling. Mange kunne tenke seg å ha oss til middag. Så vi lærte oss at å holde oss inne i hulen og være i flokk var særdeles smart. Så hjernen utviklet forståelse for at sammen kjentes godt ut. Oxytosin og serotonin er hormoner som ga oss et lite rush av velbehag når vi var tett. Mennesket har også en medfødt skepsis for det ukjente, så å være fare er noe vi var nødt til å kunne for å klare å komme oss unna i tide. 

Siden mat ikke nødvendigvis var dagligdags, var det nødvendig å utvikle evne til å spare den energien vi fikk gjennom mat og ikke trengte akkurat nå til senere. Faktisk er vi så gode på å spare energi i eget fettvev at vi kan leve lenge uten inntak av mat.

Hvis vi fast forwarder til livet i vesten, så kan vi jo si at vi ikke har endret oss nevneverdig siden tidenes begynnelse. Vi har fortsatt de samme motivasjonene til overlevelse.

Så hvis du kan følge meg i dette bildet: Vi holder oss trygt inne i vår lille kube (les; leilighet, hus, bosone) og søker glede; mat og sex og Netflix serier, alt i konsentrert form, unngår ubehag ved å holde oss inne i komfortsonen og sparer energi ved å bevege oss lite og legger energien på sidebeina. Og er grunnleggende skeptiske til endring og nye tanker som betyr å ikke få nytelse nå.

Er det rart vi har et helseproblem?

 Nå gjør vi det vi var designet til å gjøre, bare i konsentrert form: Raffinert mat, porno, serier, videospill, netscrolling, shopping, alkohol og narkotika….. alt er lett tilgjengelig, gir massive dopaminutslipp og hjernen tror vi lever et dødsspennende liv, mens vår helse blir stadig dårligere. Så fort vi prøver å unngå det som er vårt dop, vil vi oppleve abstinenser og sterkt ubehag. Vi orker ikke føle følelsene våre og kjører på med falsk glede nå. Alle tankene våre er orientert rundt nytelse, unngå ubehag og spare energi. Vi styrer mot quick-fixes og tror at det er nødvendig og viktig. 

Dopamin

 Bare tenk på nytelsen du har etter et stort og tungt måltid med dessert. Du setter deg i sofaen og opplever nærmest eufori. Du er dopet på maten og belønningen er dopaminutslipp i belønningssenteret. Men hormonet dopamin har en annen side ved seg. Det er at du vil trenge stadig større doser av ditt dop for å få samme følelse. Reseptorer i dopaminsensitive celler nedreguleres på samme måte som celler som er insulinsensitive. Og falsk-glede syklusen er i en fase som gir deg tankefeil. Hjernen vil lure deg, den sier: ”Jeg trenger litt å spise, er litt fysen.” ”Det kan ikke skade å spise en til.” ”Vi må jo kunne kose oss litt.” ”Bare én til.” ”Det må da være mulig å skeie ut litt da.” "La oss gå å shoppe litt, jeg er litt urolig." "Jeg skal bare se en episode til."  

Hva er ditt dop?

 Kjenner du deg igjen? Hva er ditt dop og hvor mye trenger du før du har det kicket som gjør at du opplever nytelse?

Så det som tok oss hit, vil ikke ta oss videre.

 Det er ikke din feil, du er designet slik, vi er alle det. Vi blir nødt til å gjøre noe annet for å fortsette å utvikle oss som menneske. Fordi det som var ment å gi oss overlevelse har blitt en av trussel mot vår art.

Heldigvis finnes det løsninger. Du må bare bruke andre deler av hjernen din til å komme ut av denne syklusen.

Vil du ut av karusellen?

Er du med? 

Vil du ut av falsk-glede syklusen?

Vil du ha kontroll over dine handlinger uten å bruke viljestyrke og motivasjon som ikke holder? 

Ta kontakt og lær deg hvordan du kan overstyre denne triaden av falsk glede og planlegge for en ny syklus av ekte glede i små dopaminkick og mange helsefordeler. 

Handlekurv